Vackert med adventsljus

Under juletider är det vanligt att använda både traditionella levande ljus och elektriska ljus i hemmen. Ljuskällor varierar från adventsljusstakar som pryder fönsterbänkar till adventsljusstakar som faktiskt har levande ljus. Det är dock viktigt att vara medveten om de potentiella riskerna som dessa ljuskällor kan innebära, särskilt när det gäller adventsljusstakar med levande ljus. Tyvärr är det inte ovanligt med bränder som inträffar runt den tredje advent, och i de flesta fall beror dessa bränder på adventsljusstakar som är tillverkade av trä eller innehåller mossa. Det kan vara bra att välja adventsljus med LED. Dessa finns i olika varianter, som stakar men även som enstaka ljus, som ser ut att brinna. En variant av LED adventsljus är den med datum. Men istället för att brinna ner dag för dag, så ställer du in det med en fjärrkontroll. Du har även LED adventsljus i form av blockljus, värmeljus och så vidare.

Ha uppsikt över dina levande ljus

Om du ändå vill ha adventsljus i form av levande ljus, se då till att alltid ha uppsikt över dem. Lämna aldrig rummet utan att släcka dem. Se även till att det är en vuxen som tänder och släcker dem.

Se över dina elektriska ljus och slingor

Kring jul är det ju vanligt att ha en mängd olika typer av belysning. Det är allt från adventsstakar till ljusslingor, både ute och inne. Se till att du har granskat de du har, innan du använder dem. Det så att alla sladdar är hela och att lamporna som är trasiga byts ut. Det är också viktigt att stänga av ljusen med hjälp av deras inbyggda strömbrytare istället för att enbart skruva ur lamporna.

Om du använder ljusslingor och förlängningssladdar utomhus är det av yttersta vikt att säkerställa att de är specifikt avsedda för utomhusbruk. Detta bidrar till att minska risken för elektriska problem och ökar säkerheten under användningen.